Gastcollege circulaire bouwmaterialen
Tristan Frese heeft 15 februari een gastcollege circulaire bouwmaterialen mogen verzorgen, voor een groep tweedejaars studenten facilitymanagement bij de Hogeschool Inholland te Diemen.
Dit als introductie en eyeopener bij een projectopdracht:
“welke materialen kunnen we op deze locatie, die op termijn wordt gesloopt, oogsten en inzetten voor hergebruik?”
-
Welke lagen van een gebouw kunnen we onderscheiden?
-
Welke materialen kom je in deze lagen tegen?
-
Op welke wijze zijn deze materialen met elkaar verbonden of gemonteerd?
-
Welke hergebruiksmogelijkheden zijn er?
-
Met welke andere factoren dient er nog meer rekening te worden gehouden?
-
Wie hebben we hiervoor nodig en wanneer?
Nadat Tristan een korte presentatie had gegeven over het ontstaan van de Schijf Groep was het tijd voor een praktijkopdracht. In de vorm van een workshop werd getracht de studenten de veranderingen binnen de circulaire bouweconomie te laten zien. En dan met name de nieuwe rol van de sloopaannemer.
De groep van 13 studenten werd hiervoor opgesplitst in 2 kleinere groepjes. Waarna elke groep een exact de zelfde set met handelingen, objecten en actoren binnen de bouwkolom overhandigd kreeg. Echter elke groep met een eigen opdracht namelijk:
- Groep 1 maak aan de hand van de uitgereikte set handelingen, objecten en actoren een schema zoals de lineaire bouweconomie er nu uitziet
- Groep 2 maak aan de hand van de uitgereikte set handelingen, objecten en actoren een schema zoals de circulaire bouweconomie er uit zou kunnen zien
Beide groepen bleken dit inzicht prima op orde te hebben! Waarbij het lineaire bouwproces zeer goed overeenkomstig met de praktijk werd weergegeven maar ook het circulaire bouwproces kwam behoorlijk goed overeen met hoe wij dit bij de Schijf Groep voor ogen hebben.
Na een korte evaluatie, toelichting en pauze ging de gehele groep een wandeling maken rondom en door het gebouw. Met als doel materialen inventariseren die aanmerking zouden kunnen komen voor hergebruik op de nieuwe locatie in de Sluisbuurt van Amsterdam (Zeeburg).
Na de rondgang werd er klassikaal besproken welke materialen men had waargenomen.
Waarna de waargenomen materialen werden vergeleken met de waslijst aan materialen die Tristan had genoteerd.
Tevens werden er nog diverse inhoudelijk vragen gesteld en adviezen gegeven.
Een super circulaire sessie met een zeer enthousiaste en gemotiveerde groep studenten onder de bezielende leiding van een net zo enthousiaste docent!
Wij zeggen “zeker voor herhaling vatbaar!”