DAV-1 certificaat

Meld je hier aan!

DAV staat voor Deskundig Asbest Verwijderaar.  Wanneer je wil gaan werken als asbestsaneerder is het verplicht om in bezit te zijn van een geldig DAV  certificaat. DAV-1 is de eerste stap in de opleiding tot professioneel asbestverwijderaar. Deze moet voldoen aan de voorwaarden arbeidsomstandighedenbesluit en het persoonscertificaat. Het certificaat is maximaal 6 maanden geldig.

Hoe gaat de opleiding in zijn werking?

Deze cursus duurt twee dagen. Per dag ben je in totaal ongeveer 7 uur aanwezig. Tijdens deze dagen ga je de theorie leren en de praktijk eigen maken. Je doet dan ook een theorie- en praktijkexamen. Voordat je aan de examens mag beginnen, is het verplicht om een face-fittest af te nemen. Dit kan je doen voor/tijdens de cursusdagen.

Aan het einde van de tweede dag heb je het theorie-examen en het praktijkexamen is dan weer de dag daarop. Uiteraard zijn er mogelijkheden voor geregelde lunch op locatie beide dagen.

Wat is vereist voor je examen aflegt?

Welke onderwerpen worden behandelt?

  • Arbeidshygiënisch handelen
  • Gebruik van beschermingsmiddelen
  • Geldige wetten en regels
  • Veiligheidsbewustzijn
  • Voorbereiding op het examen

Wat kan je na deze tweedaagse cursus?

  • Relevante wet- en regelgeving toepassen
  • Veilig en verantwoord omgaan met asbest
  • Jezelf adequaat beschermen en ontsmetten
  • Vakbekwaam optreden als gecertificeerd deskundig asbestverwijderaar.

Heb jij het DAV-1 certificaat gehaald?

Dan begint het mentortraject, welke zes maanden duurt. Volgens de nieuwe regels moet je minstens 120 pakuren maken, waarvan tenminste 30 in containment. De pakuren moet je opdoen in ten minste 40 dagen, waarin je ten minste 1 pakuur maakt per dag. De praktijkervaring doe je op bij een gecertificeerde asbestverwijderaar en onder begeleiding van een DTA’er (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijderaar). Als jouw mentortraject is goedgekeurd, kan jij met de vervolgcursus DAV-2 beginnen.

Let op! Voordat jij aan het werk gaat, moet je ook een medische keuring hebben gedaan én je VCA certificaat hebben gehaald.

Wat is het verschil tussen DAV-1 en DAV-2?

Vanaf 1 maart 2016 is er een nieuwe DAV-regeling ingegaan waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de twee. DAV-1 is de eerste stap richting het worden van een professioneel Deskundig Asbest Verwijderaar. Dit certificaat is maar 6 maanden geldig. Het DAV-2 certificaat is daarentegen 3 jaar geldig. Na het behalen van dit tweede certificaat mag je zelfstandiger, ook wel in samenwerking met de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering, aan de slag. Er is alleen daarna geen sprake meer van een mentortraject, zoals na de de DAV-1 cursus.