DAV-2 certificaat

Meld je hier aan!

DAV staat voor Deskundig Asbest Verwijderaar.  Wanneer je wil gaan werken als asbestsaneerder is het verplicht om in bezit te zijn van een geldig DAV  certificaat. Na het behalen van DAV-1, kan je dan ook beginnen aan de cursus DAV-2, wat de tweede en laatste stap is in de opleiding tot professioneel asbestverwijderaar. Deze moet voldoen aan de voorwaarden arbeidsomstandighedenbesluit en het persoonscertificaat. Het DAV-2 certificaat is 3 jaar geldig.

Hoe gaat de opleiding in zijn werking?

Deze cursus duurt twee dagen. De dag begint om 8:00 en duurt tot 15:00. Tijdens deze dagen ga je de theorie herhalen en de praktijk perfectioneren. Je doet dan weer een theorie- én praktijkexamen. Voordat je aan de examens mag beginnen, is het verplicht in bezit te zijn van een geldig een face-fittest (maximaal twaalf maanden oud) en je moet deel 2 van het online instructieprogramma adembescherming vezelveiligheid hebben afgerond.

Aan het einde van de tweede dag heb je het theorie-examen en het praktijkexamen is dan weer de dag daarop. Uiteraard zijn er mogelijkheden voor geregelde lunch op locatie beide dagen.

Wat is vereist voor je examen aflegt?

Welke onderwerpen worden behandelt?

  • Arbeidshygiënisch handelen
  • Gebruik van beschermingsmiddelen
  • Geldige wetten en regels
  • Veiligheidsbewustzijn
  • Voorbereiding op het examen

Wat kan je na deze tweedaagse cursus?

  • Relevante wet- en regelgeving toepassen
  • Veilig en verantwoord omgaan met asbest
  • Jezelf adequaat beschermen en ontsmetten
  • Vakbekwaam optreden als gecertificeerd deskundig asbestverwijderaar.

Heb jij het DAV-2 certificaat gehaald?

Dan kun jij hoogstwaarschijnlijk aan de slag als deskundig asbestverwijderaar.

Let op! Voordat jij aan het werk gaat, moet je ook een medische keuring hebben gedaan én je VCA certificaat hebben gehaald.

Wat is het verschil tussen DAV-1 en DAV-2?

Vanaf 1 maart 2016 is er een nieuwe DAV-regeling ingegaan waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de twee. DAV-1 is de eerste stap richting het worden van een professioneel Deskundig Asbest Verwijderaar. Dit certificaat is ook maar 6 maanden geldig. Het DAV-2 certificaat is daarentegen 3 jaar geldig. Na het behalen van dit tweede certificaat mag je zelfstandiger, ook wel in samenwerking met de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering, aan de slag. Er is alleen daarna geen sprake meer van een mentortraject, zoals na de de DAV-1 cursus.