Informtie over de Face-fittest

Wil jij uitvoerend werk verrichten in de asbestsector? Ga jij werkzaam als DIA, DAV of DTA? De face-fittest is een verplicht onderdeel voordat je examen mag doen voor de DAV-1, DAV-2 en/of DTA cursus. De test mag alleen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf met Gele Safety Sign.

Hoe gaat de test in zijn werking?

Tijdens de test, die ongeveer 25 minuten duurt, kijken we of de pasvorm van het asbestmasker goed is. Wanneer deze namelijk onvoldoende aansluit, loop je onnodig het risico om aan asbestvezels blootgesteld te worden. Dit willen we met elkaar uiteraard ten alle tijden voorkomen. De test is er niet voor niks, want het is een vak waarbij diverse risico’s op kunnen treden, wat voorkomen kan worden. Verder krijg je tijdens de test instructies over hoe je het masker het beste kunt gebruiken.

Je gaat ook een test doen op een fietstrainer waarbij je het masker draagt. Als de test afgerond is, zal blijken of jouw huidige masker binnen de wettelijke grenswaarden valt en welk type masker eventueel nog betere bescherming biedt.

Ga je een cursus doen bij ons (DAV of DTA)? Dan wordt de face-fittest door ons betaald!

Voorwaarden voor deelname face-fittest

  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee
  • Neem je huidige asbestmasker(s) mee (als je nog geen masker hebt, geef dan je maat door)
  • Vanaf een uur voor aanvang van de test niet roken, drinken en eten
  • Zorg voor een gladgeschoren gezicht (indien je sprake hebt van baardgroei)

Risico bij één face-fittest voor twee maskers

Sinds mei 2015 mag je officieel met één face-fittest gebruik maken van de Scott Vision 2 en 3, mits beide maskers dezelfde maat én grijze face-seal hebben. Ondanks dit feit, vergroot dat het risico dat je loopt. Er zijn onlangs ook asbestprojecten stilgelegd door de arbeidsinspectie waarbij saneerders één fittest hadden afgelegd voor twee maskers (afhankelijke en onafhankelijke lucht). Inspecteurs blijken niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving, maar desondanks worden werken in de praktijk alsnog stilgelegd om risico’s te beperken.