Zelf asbest verwijderen? Hoe dan?

By november 21, 2019april 28th, 2020Nieuws
Schijf Groep - Asbestdak met golfplaten verwijderen

Zelf asbest verwijderen? Hoe dan?

Onder beperkte voorwaarden is het mogelijk om zelf asbest te verwijderen. De regels om asbest zelf te verwijderen zijn niet altijd even duidelijk. We proberen de regels voor het zelf verwijderen van asbest duidelijk en eenvoudig toe te lichten. Duidelijkheid staat bij de Schijf Groep bovenaan. Gecombineerd met veilig en gecertificeerd werken. Voor onze medewerkers en voor de wereld om ons heen.

Asbestdaken

Wanneer je huis of schuur is gebouwd voor 1994 kan er asbest in het dak zitten. Een asbestdak kan beschadigen (‘verweren’) door weer, wind en mos. In dat geval kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Daarom is het verstandig om dit asbestdak te verwijderen.

Schijf Groep - Asbestdak met golfplaten

Onder bepaalde voorwaarden mag je een klein dak van golfplaten zelf verwijderen. Je dient wel zelf vooraf een melding te doen bij de gemeente via Omgevingsloket Online. Houdt vervolgens rekening met de onderstaande voorwaarden:

Schijf Groep - Check je dak op asbest
  1. Het dak is kleiner dan 35 vierkante meter.
  2. De golfplaten liggen op een woonhuis of schuurtje (het gebouw heeft dus geen bedrijfsfunctie).
  3. De platen zijn in goede staat, dus niet kapot of verweerd. Bij het verwijderen van kapotte of verweerde golfplaten kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. Zit er mos op het dak? Dat kan betekenen dat het dak verweerd is. Twijfel je, laat dan een asbestinventarisatie doen: bij zo’n onderzoek kunnen ze zien of de vezels nog goed vastzitten in het materiaal.
  4. De golfplaten zijn geschroefd, niet gespijkerd of gelijmd. Ze zijn dus te verwijderen zonder ze te beschadigen.
  5. Je schakelt geen betaalde hulp in. Buren of vrienden mogen wel onbetaald meehelpen. Als je een betaalde klusser of bedrijf inschakelt, moet die aan de wettelijke regels voor het verwijderen van asbest voldoen (onder andere gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen).

Asbestinventarisatie

Weet je niet zeker of er asbest in je woning zit? Laat dan altijd een asbestinventarisatie uitvoeren. Deze inventarisatie geeft zekerheid over de aanwezigheid van asbest in je woning. Daarnaast krijg je meer informatie over het soort asbest dat eventueel is aangetroffen. Afhankelijk van de soort asbest en waar het in je huis is verwerkt kun je vervolgens actie ondernemen. Wanneer het asbest bijvoorbeeld vastzit in cement in je huis, kun je het misschien laten zitten. Het asbest is dan redelijk veilig opgesloten.

Schijf Groep - Advies en aanpak asbestsanering golfplaten dak

Ga je later toch verbouwen of renoveren weet je in ieder geval waar het asbest in je woning verwijderd moet worden. De Schijf Groep kan je een duidelijk advies geven voor het laten opstellen van een inventarisatie.

Gecertificeerd asbestsaneerder

Wanneer je niet zelf het asbest kan of mag verwijderen, is het verplicht gebruik te maken van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Al sinds begin jaren 90 is de Schijf Groep actief als erkend asbestsaneerder. Wij volgen alle wettelijke veiligheidsrichtlijnen en worden regelmatig zelf gecontroleerd.

We kunnen alle soorten asbest verwijderen. Of het nu een golfplaten asbestdak is, of dat het is vrijgekomen na een brand of voorafgaand aan een verbouwing moet worden gesaneerd. De Schijf Groep geeft een helder en duidelijk advies met een complete aanpak voor het veilig verwijderen van asbest.

Onafhankelijke voorlichting

De overheid verstrekt alle informatie die nodig is om zelf asbest te kunnen verwijderen. Via de site van kenniscentrum InfoMil kun je alles lezen over de voorwaarden van zelf asbest verwijderen. Hiervoor is een eenvoudige tool ontwikkeld, de Asbestwegwijzer. Verder geeft de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Onderstaande voorlichtingsfilm geeft een duidelijk beeld wanneer asbest zelf verwijderen mogelijk is en hoe dit vervolgens aan te pakken.