Succesvolle proef afdichting damwand

By november 6, 2019november 29th, 2019Nieuws
Schijf Groep - Damwandprofielen en seal

Succesvolle proef afdichting damwand

Onlangs heeft de Schijf Groep in samenwerking met Funderingstechnieken De Coogh bijna 150 meter stalen damwand gezet. Deze combinatie heeft een proef met de afdichting van de damwand uitgevoerd. Hierbij is succesvol gebruik gemaakt van een nieuw soort slotafdichting. Hierdoor is de wand nagenoeg waterdicht. Dit heeft niet alleen veel voordelen voor het werk in de kuip, maar voorkomt onnodige waterontrekking tijdens het ontgraven van de parkeergarage.

Schijf Groep - Ontgraven kelderbak Frans van Mierisstraat

Afdichting damwand

Het realiseren van een parkeerkelder in het centrum van Amsterdam is op dit project een groot onderdeel van het werk van de Schijf Groep. In een eerdere fase hebben we het complete gebouw circulair gesloopt. Alle bruikbare bouwmaterialen zijn geoogst en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Vervolgens zijn we de toekomstige parkeergarage gaan ontgraven.

Een belangrijk onderdeel hierbij is het plaatsen van een stalen damwand voor de toekomstige ondergrondse parkeergarage. Vanwege de hoge grondwaterstand in Amsterdam is het onttrekken van grondwater onvermijdelijk. Wanneer de aangebrachte stalen damwand vervolgens geen goede afdichting heeft, kan dit voor problemen in de aanleg zorgen. Onbeperkt onttrekken van grondwater is uiteraard niet toegestaan. Het gevolg kan zijn dat bestaande houten funderingspalen van de omliggende panden droog komen te staan.

Schijf Groep - Pile lock damwand seal

Overlast

Om de overlast van het onttrekken van grondwater zo klein mogelijk te maken, hebben we gezocht naar een doeltreffende oplossing. Een toepassing die we direct tijdens werk konden aanbrengen. Uiteindelijk zijn we aan de slag gegaan met een innovatieve sealer. Wanneer deze in contact komt met water kan deze tot wel 20x z’n eigen volume aannemen. Daarbij was het aanbrengen van de sealer direct voorafgaand aan het intrillen van de damwandplank heel goed mogelijk. Het voordeel was dat we niet alleen onze flexibiliteit behielden, maar ook geen verdere vertraging in het werkproces opliepen.

Het resultaat van de test werd zichtbaar bij het ontgraven van de parkeergarage. Op een enkele uitzondering na was de damwand lekvrij. Met als gevolg dat onze eigen medewerkers droge voeten hielden. Belangrijker nog dat de omliggende panden juist wel met de houten heipalen in het water bleven staan. Inmiddels zijn we de sealer ook op onze andere projecten met succes gaan gebruiken.

Bovenstaande afbeeldingen geven een goed beeld van de nog te ontgraven parkeergarage en de damwand die we daar hebben aangebracht. Uiteraard wordt er voorafgaand aan het ontgraven een damwand stempeling aangebracht. Dit geeft kracht aan de damwand tijdens het ontgraven van de grond en voorkomt zetting.